Mano Sparnai: Diskusijos / Įvairūs klausimai / Bronius Oškinis


Diskusijos

Mano Sparnai :: Diskusijos :: BENDRI KLAUSIMAI :: Įvairūs klausimai
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Bronius Oškinis
Eiti į puslapį       >>  
Moderatoriai: Nerijus Korbutas, Arius, Administratorius
Autorius Pranešimas
Administratorius
Št Lap 17 2018, 02:03
Nerijus

Užsiregistravęs dalyvis #3181
Prisijungta: Tr Kov 05 2014, 08:11
Pranešimų: 988
Prieš keletą metų (2014), vaikų sklandymo mokyklėlės Kėdainiuose pušelės prie vagonėlio pavėsyje, besikalbant su Broniaus Oškinio dukra Dovile apkalbėjome praėjusį B.Oškinio 100-metį (2013).
Liūdnai, bet vieningai sutarėme, kad patingėjome ir nelabai ką nuveikėme minint garbingą gimimo sukaktį.

Nežinau kas tada mane truktelėjo už liežuvio, bet leptelėjau, kad išleisiu monografiją apie Bronių Oškinį. Praėjo keletas metų ir galvoju, kad gal jau laikas tesėti duotą pažadą.

Nuo J.Dovydaičio knygos apie B.Oškinį "Žmogaus Sparnai" išleidimo praėjo jau netoli šimto metų, na gerai - beveik 50... Ten daug įdomios informacijos, bet kaip bebūtų ten apysaka...

Beje, kiek offtopic, bet kuomet prieš 12 metų kūriau šį puslapį, kaip tik kažkelintą kartą skaičiau minėtą knygą ir kaip sykis norėjau šį mūsų saitą pavadinti Žmogaus Sparnai, bet kažkaip ta ž raidė pakišo koją ir pavadinau Mano Sparnais. Ką daba

Grįžkim prie Broniaus Oškinio. Galvoju, kad dar yra su konstruktoriumi bendravusių tiesiogiai, ar netiesiogiai, tad metas rašyti gerbiamieji, kol dar laikas....

O jei rimtai - tikrai nuoširdžiai kviečiu nenugramzdinti Alzeimerio liūnuose bent mažiausių prisiminimų... Teigiamų, neigiamų, gražių, negražių - tai absoliučiai nesvarbu. Man svarbu - bendras paveikslas.

G.Ramoška yra daug parašęs apie įvairias konstrukcijas, žinau, kad Benas turi daug informacijos, iš jų manau viską surinksiu - tačiau reikia visų mūsų indėlio. Ne viskas yra bylose, archyvuose, muziejuose. Labai svarbi ir ta oficialiai neužfiksuota istorija. Kokia ji bebūtų. Net ir susijusi su SSRS KP ir pnš.

Tad gerbiami kolegos, bičiuliai ir nepažįstamieji - žiema ant nosies - nepatingim. Niekas neliks nepagerbtas. Per žiemą lauksu el paštu n.korbutas eta gmail.com

Nieko nesulaukęs - pavasariop gaudysiu vakarais po vieną ir tada jau kalbėsiu nebe taip mandagiai

P.S. Tai rimta. Nepraskrolinkit šiaip sau.

P.S.P.S. neįtikėtina, bet kaire akimi rašydamas, o dešine knisdamas archyvus visai netikėtai radau Oškinį ir Pyragių laivo keleivių sąrašuose, kuomet jie 1937 m. vyko į Amerikoniją:











Į viršų
AR
Št Lap 17 2018, 03:20
www.ROTORKLUBAS.lt
Užsiregistravęs dalyvis #6
Prisijungta: Pr Vas 18 2008, 08:16
Vieta: Kaunas
Pranešimų: 3567
rimta tema. Saunuolis
Į viršų
bence
Št Lap 17 2018, 07:34
Užsiregistravęs dalyvis #20
Prisijungta: Kt Vas 21 2008, 11:19
Vieta: Kaunas
Pranešimų: 1535
Sveikas Nerijau Puiki mintis ir padesiu kuo galesiu.Beje, knyga Žmogaus sparnai nors ir apysaka, bet labai tiksli. As ja skaiciau begale kartu, ko pasekoje vos ne atmintinai isiminiau detales esancias sakiniu pagrazinimui.Taigi, atsiradus internetams, islindo graziu nuotrauku: Sanciu knygynas,Sakucio uzeiga Nidoje ir t.t. Kaip kad ir tavo , Nerijau,bilietu sarasas. Taigi, istorija butu galima gausiai iliustruoti, pagardinti ja tikromis nuotraukomis
Į viršų
Tinklalapis
EG.
Kt Lap 22 2018, 09:14
Užsiregistravęs dalyvis #865
Prisijungta: An Lap 22 2011, 08:12
Vieta: Vilnius
Pranešimų: 345
Kažkiek apie Oškinį žino V. Tamošiūnas. Jaunystėj skraidė su Vaineikiais. Gryžęs į Pakruojį užsuksiu pakalbėt su juo jei pavyks kaip anksčiau, visgi amžius daro savo. Pažiūrėsiu informaciją ką jis ten turi prikaupes savo archyve.
Į viršų
Rolandas
Kt Lap 22 2018, 10:12
rolandas
Užsiregistravęs dalyvis #8
Prisijungta: An Vas 19 2008, 01:09
Pranešimų: 5558
Matydavau Oškinį Prienų ESAG. Asmeniškai apie valandą teko bendrauti Palangoje, kai statė vieną iš paskutinių savo sklandytuvų. Paliko labai gerą įspūdį.
Pažįstu keletą dar nenusenusių žmonių, kurie su Oškiniu dirbo po mėnesį ar kelis. Geriausiai su jais būtų padaryti vedeointerviu.
Į viršų
Administratorius
Pn Lap 23 2018, 01:33
Nerijus

Užsiregistravęs dalyvis #3181
Prisijungta: Tr Kov 05 2014, 08:11
Pranešimų: 988
Ačiū už žinias gerbiamieji, taip ir jaučiau kad tinkamoje vietoje ieškau informacijos
Į viršų
vytas
Pn Lap 23 2018, 10:45
nespjauk į vandenį,jei nieks jo negers
Užsiregistravęs dalyvis #34
Prisijungta: Pr Vas 25 2008, 09:49
Pranešimų: 2966
Teko su B.Oškiniu bendraut,kai buvau dar visai pacanas. Gal buvau tada 9-oje klasėje. Tada neper seniausiai V.Lapėnas buvo pagaminęs savo lėktuvėlį ,todėl nutariau,kad ir man pats laikas būtų.Nusižiūrėjau rusų žurnale "Modelist konstruktor" tokį nesudėtingą "Blocha" vadinosi. Jis buvo su Broškės (BRO-11)sparnais. Viskas atrodė padaroma,tik dėl sparnų suabejojau.Todėl nutariau kreiptis į Prienų ESAAG. Parašiau laišką ir gavau atsakymą nuo V.Pakarsko.Rašė,atvyk,padėsim kuo galėsim.Kad reikia sparnų lėktuvėliui jam nesakiau,tik kad šiaip domiuosi lėktuvais. Kai nuvykau į gamyklėlę,pamačiau kieme stovinčią "Broškę "su dviem varikliais. Gerai,kad išsiklausinėjau vietinių,kas čia per aparatas. Pasirodo,Pakarskas ją buvo atėmęs ją iš berods brolių vaineikių. tada sužinojau ir V.Pakarsko požiūrį į tokius kostruktorius. Staigiai sumečiau planą,kad man reikia kokių nors nurašytų Broškės sparnų
treniruoklio,kokį buvo sukonstravęs B.Oškinis gamybai. Bet Pakarskas nedurnas,matęs tokių veikėjų,todėl iškart perkando mane.Liepė atvežti iš mano mokyklos direktoriaus raštą,kad sparnų reikia treniruokliui. Raštą gavau ir staigiai vėl į gamyklėlę. Tada Pakarskas nukreipė mane pas Oškinį. Sako,sparnų mes tau neduosim,bet konstruktorius tau viską išaiškins ir pamokins kaip gaminti.Kažkaip apsimelavus,nelabai buvo smagu eiti pas B. Oškinį,bet trauktis nebuvo kur. Oškinį Pakarskas jau buvo informavęs apie mane. Kai nuėjau,jis nieko neklausinėjo apie jokius lėktuvus ,tiesiog pasakė,kad girdėjo apie užmačias gaminti treniruoklį. Aš sakiau,kad domiuosi aviacija nuo vaikystės,žinau sparno kostrukciją tik didžiausia bėda su medžiagomis,ypač su aviacine fanera. Manau,kad būtent tuo momentu Oškiniui kilo idėja,jis pats to nebuvo bandęs. sako,gi čia ne lėktuvas,čia treniruoklis,todėl aviacinę fanerą galima būtų pakeisti plonu kartonu,įmirkius jį celone. Pradėjom nuo stabilizatoriaus konstravimo. Jis čia pat paėmė popieriaus lapą, pabraižė eskizą,užmetė matmenis ir nupiešė vieną nerviūrą. Va darbo dabar turi,kai padarysi,atvažiuok,papasakosi,kaip pavyko. Gryžęs ,šokau gamint nerviūras. Pasirodo,kad ne tik faneros,bet ir tinkamo kartono ne taip lengva rasti. Vistik stabilizatorių pagaminau. Neatrodė ,kad labai rimta konstrukcija.Vėl nuvažiavau pas Oškinį. Pasakiau,kad viskas gavosi puikiai.tada vėl ant popieriaus primetė posūkio vairą.Sakė,kai atvyksiu sekantį kartą bus išanksto paruošęs liemens fermos brėžinį,o tada pereisim prie sparnų. Kiek atsimenu,kostruktorius nebuvo labai kalbus žmogus. Nesiplėsdavo į nereikalingus pokalbius.,kalbėdavo labai dalykiškai. nesigirdavo savo darbais. Tiesa paskutinio savo motosklandytuvo,kurį ruošėsi gaminti gamyklėlė brėžinius parodė. Pastebėjau,kad jis neatlikdavo namų darbų.Prižadėdavo,kad paruoš brėžinius,bet kai nuvykdavau,imdavo švarų popieriaus lapą ir braižydavo. Bebraižant,nuolat kildavo naujų idėjų. Nes kai kurių detalių
ekizus primiršęs pabraižydavo dar kartą,tačiau jos skirdavosi nuo pirminio varijanto.
Važinėjau pas Oškinį gal kokius metus kartą-du į mėnesį. tačiau mačiau,kad popierinio lėktuvėlio nepastatysiu,todėl prasmės toliau kvaršinti galvą B.Oškiniui nebuvo prasmės

[ Redaguota Pn Lap 23 2018, 10:51 ]
Į viršų
Arturas Stundzia
Pn Lap 23 2018, 08:35
Užsiregistravęs dalyvis #40
Prisijungta: Tr Vas 27 2008, 09:34
Pranešimų: 600
Teko ir man pažinoti Bronių Oškinį . Berods 81 ar 82 metais būdamas studentu dalyvavau jo sklandytuvelio su plyšiniais sparnais gamyboje Kaune Petrašiūnuose . Padėjau vos kelis vakarus paskui mokslams užspaudus neradau laiko .
Jis paliko man tokio nuoširdaus ir tuo pačiu labai primityvaus konstruktoriaus ivaizdį; pamenu sparno spyio tvirtinimo mazgui reikėjo iklijuoti pastiprinimą tai sako kelkite sparną po truputi o jis žiūrėjo iš galo ir sako na gal ir užteks , brūkštelėjo pieštuku . o kai reikėjo ta atstumą pažymėti kitame sparne tai paėmė po ranka buvuse dildę ir su ja kaip koks žemės matininkas suskaičiavo kiek dildžių buvo pirmame sparne ir taip pat pražergliojo kitame ir brūkštelėjo pieštuku .
Va tada aš ir manau , kad supratau , kad lėktuvus konstruoti yra paprasta .Matyt JIS taip mums ( padėjėjams ) norėjo ikvėpti pasitikėjimo savimi , nes mes keli buvome naujokai jo komandoje ir jis žinojo , kad skraidome skraidyklėmis .
Taip pat jis labai didžiavosi ir aiškino nuodugniai kaip jis sujungia duraliumininius vamzdžius su stiklo rovingo ir epoksidinės dervos pagalba .
Tikrai nešykštėjo suteikti mums žinių.
Ačiu JAM.
Į viršų
sky76v
Pn Lap 23 2018, 11:38
Užsiregistravęs dalyvis #3230
Prisijungta: Sk Bir 12 2016, 10:42
Pranešimų: 764

vytas rašė ...

Kai nuvykau į gamyklėlę,pamačiau kieme stovinčią "Broškę "su dviem varikliais. Gerai,kad išsiklausinėjau vietinių,kas čia per aparatas. Pasirodo,Pakarskas ją buvo atėmęs ją iš berods brolių vaineikių. tada sužinojau ir V.Pakarsko požiūrį į tokius kostruktorius.


Kad Pakarskas skeptiškai žiūrėjo į „smulkmę“ – žinoma, bet kad „atėmė“ – kažin. Esu girdėjęs kitokią istoriją.
Į viršų
Algirdas L
Št Lap 24 2018, 08:48
Užsiregistravęs dalyvis #541
Prisijungta: Št Vas 27 2010, 09:34
Vieta: Vilnius
Pranešimų: 532
Aš girdėjau, kad broliai Vaineikiai lygtai Pasvalyje skraidė virš Gegužės 1 demonstracijos, ir saugumiečiai atėmė. Apie 1983m. Vaineikių lėktuvėlį apžiūrinėjau kabantį aviacijos muziejuje.
Į viršų
Eiti į puslapį       >>   

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System
Atvaizdavimo laikas0.0948sek,0.0088iš to užklausomsDB užklausos:33. Naudojama atmintis:3,934kb